Penne con spinaci e gorgonzola (Penne met spinazie en gorgonzola)

Quattro stagioni, koken met de vier jaargetijden

In vroeger tijden was de beschikbaarheid van de ingrediënten leidend voor wat de pot schafte. Er was immers geen aanvoer van producten uit kassen of vanuit andere continenten. Veel gerechten waren daarom gebonden aan het seizoen. Dat gold voor ingrediënten als spinazie, raapsteeltjes en sla in het voorjaar, sperzie- en snijboontjes, of tomaten, courgettes of aubergines in de zomer, of nieuwe aardappelen in het najaar. De winter bracht winterwortelen, kool, prei, of pastinaak. Voor vers vlees was er het slachtseizoen (november-december) vanwege de lage temperatuur, waarmee een zekere houdbaarheid werd verkregen.
Koken volgens de seizoenen heeft veel voordelen. Het belangrijkste is wel onze ecologische footprint. Door seizoensgroenten en -fruit te kiezen uit Europa (en liefst nog uit je eigen streek), draag je al enorm bij tot het verminderen van de CO2-uitstoot (en daarmee de opwarming van de aarde), die vooral wordt veroorzaakt door het transport vanuit andere werelddelen en het telen in kassen. En is het eigenlijk ook niet heerlijk in het voorjaar de eerste asperges te zien verschijnen in de winkel? Of uit te zien naar de gerechten met paddenstoelen in de herfst, of naar de koolsoorten in de winter? En natuurlijk is er de warme zomer met haar rijke oogst aan tomaten, paprika´s, courgettes en aubergines. 

Door te kiezen voor de groenten van het seizoen, van de koude grond, geteeltd zonder verwarmde kassen of geïmporteerd andere werelddelen, draag je dus een belangrijk steentje bij in het verminderen van onze CO2 uitstoot en geniet je meer van wat de aarde ons dan biedt. Heerlijk om te koken volgens de vier jaargetijden.

Hieronder wat tips voor gerechten, die helemaal bij een van de vier seizoenen passen.

Voorjaar

Zomer

Herfst

Winter

Inmaak 

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme