Brandnetels zijn niet de meest geliefde planten. Toch bevatten ze erg veel gezonde voedingstoffen en vitamines. In vroeger tijden, in het voorjaar, wanneer de wintergroenten op begonnen te raken en er nog nauwelijks verse te verkrijgen waren, vormden de toppen van de brandnetelplanten een welkome bron van nutriënten. In veel regio's van Italië maakt brandnetelsoep onderdeel uit van hun traditionele keuken, vaak in combinatie met aardappelen.
Dit recept komt uit Sardinië, waar deze soep 'manéstù de ociàu e patate' heet ('Minestra di ortiche e patate' in het Italiaans). Eenvoudig te bereiden en verrassend lekker!
De soep is een stevig voorgerecht, maar kan ook dienen als lunchgerecht of als licht hoofdgerecht.
Gebruik handschoenen bij het verzamelen van de brandneteltoppen. Spoel ze schoon in koud water. Daarmee verliezen de brandhaartjes hun werking en kun je ze verder met de hand vastpakken.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 4-6 aardappelen, kruimig kokend
- 2 eetlepels olijfolie
- enkele verse salieblaadjes
- 1 l water
- eventueel: 2 blokjes groentebouillon
- 50 g. fregula (of vermicelli, of andere kleine pasta)
- zout en peper
Bereidingswijze
Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit daarin het fijngehakte uitje en de knoflook op een zacht pitje.
Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes
Voeg de brandneteltoppen toe aan de soffritto van de ui en de knoflook en fruit ze heel even mee.
Doe nu de aardappelblokjes erbij en het water, en breng aan de kook.
Voeg, als het water kookt, de salieblaadjes toe, en eventueel de 2 groentebouillonblokjes, of zout naar smaak.
Laat de soep een kleine 3 kwartier op een laag pitje sudderen.
Doe er de laatste 5 minuten de fregula, of vermicelli of andere kleine pasta bij.
Buon appetito.
Tip: in sommige Sardijnse dorpen voegt men op het laatste moment wat blokjes pecorino aan de brandnetelsoep toe.