Pasta (maccheroni of rigatoni) alla Norma is een beroemd en gekoesterd recept uit de provincie Catanië in Sicilië. Voorwaarde voor de 'echte' pasta alla Norma zijn verse aubergines en zongerijpte tomaten van de volle grond.
Ingrediënten(voor 4 personen)
- 2 niet al te grote aubergines
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 400 gr zelfgemaakte tomatenpulp (of geconserveerde tomaten)
- 10 basilicumblaadjes fijngesneden
- versgemalen zwarte peper
- 100 gr ricotta of geraspte pecorino
- 400 gr maccheroni of rigatoni of schelpen
Bereidingswijze
Snij de aubergines in stukken.
Verhit in een grote bakpan met antiaanbaklaag 3 eetl olijfolie. Bak hierin de aubergines tot ze lichtbruin zijn. Haal de gebakken aubergines uit de pan en leg ze opzij.
Doe de overgebleven eetlepel olie in de pan.
Doe de tomaat, de knoflook en de helft van de basilicum in de bakpan en laat dit even trekken.
Doe de gebakken aubergines erbij en laat alles nog 5-10 minuutjes stoven.
Voeg zout en versgemalen zwarte peper toe naar smaak.
Breng ondertussen water aan de kook met grof zout.
Doe de maccheroni in het kokende water. Raadpleeg de kooktijd van de pasta en tel vanaf het moment dat het water weer kookt.
Giet de maccheroni af en doe ze bij de de auberginesaus, de overgebleven basilicum en de ricotta.
Mocht je geen ricotta gebruiken maar pecorino, strooi die er dan op het laatst overheen.
Serveer onmiddellijk.
Buon appetito.