Pesto betekent 'gestampt' in de zin van 'fijngestampt in de vijzel' De bekendste pesto is die uit de provincie Genua (Pesto alla Genovese), gemaakt van fijngewreven basilicumblaadjes met olijfolie, wat knoflook, pijnboompitjes en geraspte Parmezaanse kaas en pecorino.
Voor de Italiaan is pesto één van de vele kruidige sauzen voor specifieke toepassing. Sinds Nederland pesto heeft 'ontdekt', wordt pesto echter te pas en te onpas in gerechten gebruikt,en plakt men er de stempel 'Italiaans' op. 
Niets is minder waar, of minder 'Italiaans'.

Lees meer...

We zien in Nederland een pastagerecht vooral als hoofdgerecht en daarom willen we graag een saus met veel vlees of vis én groenten. De pasta neemt dan de plaats in van de aardappelen. Door deze insteek overladen we vaak de pasta met saus en doet de pasta zelf enkel dienst als vulling. Toch neemt een pasta in de Italiaanse keuken niet de plaats in van het hoofdgerecht. 

Lees meer...

In oktober 2020 verrichtte de Consumentenbond een onderzoek naar de pizza Margherita's die in de supermarkten te koop zijn. Ze onderzochten de pizza op smaak... en op hoeveelheid groenten. Met in de kop de woorden 'Iets meer Italië, per favore', trachtte de consumentenbond hun oproep voor meer groente op de pizza Margherita kracht bij te zetten.
Het kritisch langs de lat leggen van levensmiddelen door de consumentenbond is zeker prijzenswaardig, maar in hun beoordeling van pizza Margherita's wordt met de verkeerde meetlat gemeten en laten ze blijken dat ze niet weten wat een Pizza Margherita is. Alsof alle pizza's een pizza Margherita's zijn, en alsof iedere pizza een hoeveelheid groente moet bevatten.

Lees meer...

Iedereen kent Spaghetti Bolognese. Dat gerecht, dat je in fastfood- en wegrestaurants buiten Italië, en in allerlei receptenboeken zult tegenkomen, en binnenshuis bereid wordt met een grote fantasie aan ingrediënten.
Maar Spaghetti (alla) Bolognese zul je in Italië niet gauw tegenkomen. Met wat wij Spaghetti Bolognese noemen, wordt een pasta met vleessaus bedoeld, die in Italië ragù heet (spreek uit: ragoe). Er bestaan veel traditionele, streekgebonden versies van de ragù, maar die uit Bologna heeft de grootste bekendheid verworven, waardoor deze saus met de naam ‘alla Bolognese’ furore heeft gemaakt.

Lees meer...