Pesto betekent 'gestampt' in de zin van 'fijngestampt in de vijzel'. De meest bekende pesto is die uit de provincie Genua (Pesto alla Genovese), gemaakt van fijngewreven basilicumblaadjes met olijfolie, wat knoflook, pijnboompitjes en geraspte Parmezaanse kaas en pecorino.
Voor de Italiaan is pesto één van de vele kruidige sauzen voor specifieke toepassing. Sinds Nederland pesto heeft 'ontdekt', wordt pesto echter te pas en te onpas in gerechten gebruikt,en plakt men er de stempel 'Italiaans' op. 
Niets is minder waar, of minder 'Italiaans'.

Lees meer...

We zien in Nederland een pastagerecht vooral als hoofdgerecht en daarom willen we graag een saus met veel vlees of vis én groenten. De pasta neemt dan de plaats in van de aardappelen. Door deze insteek overladen we vaak de pasta met saus en doet de pasta zelf enkel dienst als vulling. Toch neemt een pasta in de Italiaanse keuken niet de plaats in van het hoofdgerecht. 

Lees meer...

In oktober 2020 verrichtte de Consumentenbond een onderzoek naar de pizza Margherita's die in de supermarkten te koop zijn. Ze onderzochten de pizza op smaak... en op hoeveelheid groenten. Met in de kop de woorden 'Iets meer Italië, per favore', trachtte de consumentenbond hun oproep voor meer groente op de pizza Margherita kracht bij te zetten.
Het kritisch langs de lat leggen van levensmiddelen door de consumentenbond is zeker prijzenswaardig, maar in hun beoordeling van pizza Margherita's wordt met de verkeerde meetlat gemeten en laten ze blijken dat ze niet weten wat een Pizza Margherita is. Alsof alle pizza's pizza Margherita's zijn.

Lees meer...

Olijfolie is de brandstof van de Italiaanse keuken. Het is niet alleen een middel om in te braden of om de salade mee aan te maken, het is een smaakmiddel. Wees er daarom niet zuinig mee!
Het Mediterrane dieet, dat staat voor gezond en smaakvol, heeft zijn reputatie niet in de laatste plaats aan het gebruik van goede olijfolie te danken. 

Lees meer...