Negroni

Sciroppo di sambuco (Vlierbloesemsiroop)

We kennen allemaal wel Sambuca, het Italiaanse likeurtje met anijssmaak. De sambuco is echter de vlier, en 'sciroppo di sambuco' is een siroop gemaakt van vlierbloesem, net als wij die kennen. In het traditionele Italiaanse recept worden limoenen verwerkt, die gedeeltelijk het citroenzuur kunnen vervangen. Vlierbloesem bevat veel goede bestanddelen, die beschermen tegen virussen en helpen onze natuurlijke weerstand te verhogen. Met water verdund is de siroop behalve lekker, ook erg dorstlessend en daarom een heerlijk en gezond drankje op warme zomerdagen.

Ingrediënten (voor )

20 schermen vlierbloesem
1 liter water
2 limoenen (biologisch, niet bespoten)
15 g citroenzuur
900 g suiker

Bereidingswijze

Het is belangrijk dat je de bloemen niet wast, omdat je daarmee het grootste deel van de smaak en de werkzame stoffen verwijdert. Schud de schermen voorzichtig om eventuele insecten eruit te laten vallen.
Knip de bloemetjes uit de schermen en vang ze op in pot of in een pan.
Snij de limoenen in dunne schijfjes en leg ze bovenop de de bloemetjes.
Giet het koude water over de bloemen en de limoenen, zodat ze onder water staan.
Sluit de pot of doe een deksel op de pan en laat de bloemen in een koele omgeving en liefst in de koelkast 24 uur trekken.
Zeef het water door een linnen kaasdoek of katoenen doek in een pan.
Voeg de suiker toe aan het gezeefde water en verhit het water tot de suiker oplost. Breng het niet aan de kook, want dan gaat veel smaak verloren.
Doe het citroenzuur erbij.
Giet de siroop nu met behulp van een trechter over in afsluitbare flessen.

Cin cin!

 

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme