Lasagne met spinazie is een klassieker in de Italiaanse keuken. Het gerecht kan bereid worden met besciamelsaus en/of ricotta en met of zonder tomatensaus. In dit recept vindt je de variant met besciamel- en tomatensaus.
Ingrediënten(voor 4 personen)
- 600 g verse spinazie of bladspinazie uit de diepvries.
- 2 uien
- 2 middelgrote worteltjes
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 g gepelde tomaten, vers of zelf ingemaakt
- oregano
- ½ liter bechamelsaus, gemaakt van
- ½ l melk
- 50 gr bloem
- 50 gr boter
- 1 blok groentebouillon
- 100 gr grof geraspte Parmezaanse kaas
- 250 gr lasagne (ca 12 blaadjes) of zelfgemaakt volgens dit recept
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
Als je verse spinazie gebruikt: was en kook de spinazie met aanhangend water, tot de groente geslonken is. Laat de spinazie uitlekken in een zeef. Diepvriesspinazie laat je ontdooien in een zeef. Pers overgebleven vocht eruit met een pollepel. Hak de spinazie fijn.
Hak de schoongemaakte uien, knoflook en worteltjes heel fijn, bijv. in een keukenmachine of minipimer.
Snij de tomanten in kleine stukjes.
Verhit de olie in een bakpan, en fruit hierin de uien, knoflook en worteltjes. Voeg de tomaten toe, maak op smaak met peper, zout en oregano, en laat de saus wat inkoken.
Voor de bechamelsaus:
Smelt de boter in een pan met dikke bodem (niet bruin laten worden). Neem de pan van het vuur. Roer de bloem met een garde door de boter tot er een homogene pasta ontstaat zonder klontjes. Voeg een kwart van de melk toe met de bouillontablet, roer tot er absoluut geen klontjes meer zijn. Voeg nu de rest van de melk toe, de bouillontablet en verhit al roerend tot de saus kookt. Laat de saus nog 2-3 minuten, al roerend koken.
Breng een grote pan met water aan de kook, voeg er een scheutje olie aan toe en kook de lasagneblaadjes 3-5 minuten voor. Doe niet meer dan 4-6 bladen tegelijk in de pan, om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Schep de lasagneblaadjes uit de pan en breng ze over in koud water. Neem ze uit het water, en rangschik ze naast elkaar op een vochtig gemaakte theedoek.
Vet een rechthoekige ovenschaal in met olijfolie.
Rangschik één laagje (op maat gesneden) lasagneblaadjes naast elkaar in de schaal. Zorg dat de bladen elkaar niet of nauwelijks overlappen.
Verdeel nu wat spinazie over de lasagne, verspreid daarover een deel van de besciamelsaus en dan wat van de tomatensaus. Strooi er wat geraspte Parmezaanse kaas over.
Herhaal deze volgorde (lasagne, spinazie, bechamelsaus, tomatensaus en geraspte kaas) een aantal keren. Eindig met lasagne, met daarop de resterende bechamelsaus en strooi er tenslotte de overgeblevensp Parmezaanse kaas over.
Bak de lasagne in ongeveer 30 minuten gaar in de oven op 180°C.
Buon appetito.