Wat wij palmkool of Toscaanse kool noemen heet in het Italiaans: cavolo nero. De vertaling van cavolo nero is zwarte kool, vanwege de donkergroene bladeren. Palmkool heeft iets weg van boerenkool, maar de smaak is zachter en koolachtiger. Cavolo nero staat vooral in de Italiaanse regioToscane op het menu, in allerlei variaties. Dit recept is heerlijk als bijgerecht, maar cavolo nero is ook erg lekker op de bruschetta.
Ingrediënten
(voor 4 personen)
- 2-4 stronken palmkool afhankelijk van de grootte
- 3 eetl olijfolie
- 1 teen knolflook
- ½ rode spaanse peper
- zout
Bereidingswijze
Verwijder de harde nerf onderaan, snij de koolbladeren in reepjes, en was ze in koud water.
Breng ondertussen een pan met water aan de kook.
Doe de kool in het kokende water en laat deze zo'n 10 minuten koken.
Giet de kool af en pers het water eruit, eventueel met behulp van de onderkant van een lepel.
Snij het spaanse pepertje en de knoflook fijn.
Verhit in een koekenpan of wok de olijfolie en de fijngesneden of geperste knoflook. Let erop dat de knoflook niet bruin wordt.
Doe de kool in de olie, voeg het spaanse pepertje toe en bak al roerend zo'n 5 minuten.
Serveer heet.
Ook lekker op een bruschetta.
Buon appetito.