In de wintermaanden zijn de artisjokken volop verkrijgbaar in Italië. Helaas ligt dat bij ons wat anders en kun je deze groente niet zomaar overal vinden. Vaak worden artisjokken als voorgerecht "sott'olio" geserveerd, met olie en azijn. Dit recept is een variatie daarop van verse artisjokken, hard gekookte eieren en een kruidendressing. Heb je geen verse artisjokken, dan kun je het recept ook met artisjokkenhartjes uit blik klaarmaken. Erg lekker door de verse kruiden en ook geschikt als lunch- of hoofdgerecht.
Ingrediënten
(voor 4 personen)
- 4-5 artisjokken (of 1 blikje artisjokkenharten)
- 4 eieren
- 1 partje citroen
- 25 g kappertjes
- ½ sjalotje
- 3 eetl. fijngehakte verse kruiden als peterselie, bieslook, kervel of dragon
- 1 dl olijfolie
- wat witte wijnazijn
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwijder de stelen, een flink deel van de buitenste bladen en de toppen van de artisjokken. Kook ze in ca. 45 minuten gaar in water met zout en een partje citroen.
Kook de eieren in 10 minuten gaar.
Maak ondertussen de ravigotesaus:
Hak het sjalotje heel fijn en zet ze een tijdje in koud water. Giet het water weg, spoel het sjalotje af en dep het droog met keukenpapier.
Spoel de kappertjes af onder stromend water en dep ze droog.
Doe het fijngesneden sjalotje, de fijngehakte verse kruiden en de kappertjes in een kommetje, voeg de olie toe, en peper, zout en eventueel wat azijn naar smaak.
Giet de artisjokken af en laat ze uitlekken. Pel de eieren. Snij de artisjokken en de eieren in vieren en rangschik ze op een platte schaal. Verdeel wat van de ravigotesaus over de artisjokken en serveer de rest er apart bij.
Ook geschikt als lunchgerecht met wat brood.
Buon appetito.