Parmigiana is een gerecht dat iedereen kent in Italië en daarmee behoort het tot een van meest traditionele schotels van de Italiaanse keuken. Verse, zongerijpte aubergines, tomaten, basilicum en Parmezaanse kaas bepalen de smaak van dit overheerlijke groentegerecht.
Ingrediënten(voor 4 personen)
- 6 middelgrote aubergines
- 800 g verse tomaten (of 800 g tomatenpulp)
- 1 ui, fijngesnipperd
- verse basilicum
- peper en zout naar smaak
- olijfolie
- 250 g grof geraspte Parmezaanse kaas
- olijfolie
Bereidingswijze
Snij de aubergines in plakken van 3/4 cm dik. Leg ze in een vergiet en strooi wat zout tussen iedere laag. Laat de aubergines 1 uur staan.
Bereid intussen de tomaten saus:
Ontvel de tomaten en hak ze fijn.
Verhit de olie in een pan en fruit daarin de gesnipperde ui glazig.
Voeg de tomaten, de helft van de fijngesnipperde basilicum en zout en peper naar smaak toe. Laat de saus 20 minuten koken op een zacht vuurtje.
Spoel de plakken aubergines af en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit 1-2 eetlepels olie in een platte pan met antiaanbaklaag of een grillplaat. Bak in gedeeltes de plakken aubergine tot ze goudbruin zijn. Voeg voor iedere laag een paar eetlepels olie toe.
Doe een beetje van de tomatensaus in een ovenschaal en rangschik hier een laagje aubergines op.
Doe daarover wat tomatensaus, Parmezaanse kaas en enkele blaadjes basilicum.
Herhaal dit een aantal keren en eindig met een laagje tomatensaus en Parmezaanse kaas.
Bak 30 minuten in een oven op 180-200°C. Lauw (of koud) opdienen.
Buon appetito!