Het Italiaans menu bestaat uit de volgende gangen:
Antipasto
het voorgerecht
Primo piatto
Het eerste gerecht bestaat uit een pastagerecht, zoals spaghetti, tagliatelle, penne, enz. met een saus of "in brodo" (in bouillon), of uit een rijstgerecht (zoals risotto).
Secondo piatto
Het tweede of hoofdgerecht van vlees (rund, varken, schaap) of vis (vis, schelp- en weekdieren), wild of gevogelte, eieren, groenten of kaas, wordt geserveerd met een bijgerecht, een contorno, dat bestaat uit een aardappel- of groentegerecht of salade. De contorno wordt doorgaans nà of naast het hoofdgerecht geserveerd en gegeten, niet erbij op hetzelfde bord, om de smaken van de secondo piatto en de contorno niet te vermengen.
Dolce & dessert
Dessert en gebak, fruit.
De gerechten die op deze site beschreven worden, zijn volgens deze 4 gangen ingedeeld in voorgerechten (antipasto), Pasta- of rijstgerechten (Primi)), hoofdschotels (Secondi) en nagerechten (Dessert).
In het dagelijkse leven zullen alleen bij speciale gelegenheden en feestdagen alle 4 de gangen op het menu staan. Meestal wordt een Primo en/of pasta bij de lunch gegeten en de secondo met een contorno bij het avondeten.