Penne con spinaci e gorgonzola (Penne met spinazie en gorgonzola)

Pizzoccheri al forno (Pizzoccheri uit de oven)

Pizzoccheri is een pastasoort uit de Noord-Italiaanse bergen, die gemaakt wordt van witte bloem en boekweit, waardoor hij de kleur heeft van volkorenpasta. Pizzoccheri worden in dit traditionele gerecht gecombineerd met savooiekool, aardappelen en verschillende soorten kaas. Het is dan ook een stevige, calorierijke pasta, heerlijk na activiteiten in de koude buitenlucht. Pizzoccheri zijn wel via internet te bestellen, maar voor de liefhebber doe ik er het recept bij om zelf deze pasta te maken.

Ingrediënten(voor 4 personen)

Voor de pasta

  • 150 g boekweitmeel
  • 50 g tarwebloem
  • 1 ei
  • 80 ml water

Voor de vulling

  • 200 g savooiekool, grof gesneden
  • 150 g aardappelen, in blokjes van 2 cm
  • 2 tenen knoflook
  • een bosje verse salieblaadjes, fijngesneden
  • 50 g boter
  • 200 g zachte kaassoorten, zoals fontina, bitto, taleggio, mascarpone, in stukjes gesneden
  • 50 g geraspte grana Padano of Parmigiano
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

Maak de pasta van de bloem en het boekweitmeel volgens het standaardrecept voor pasta tot en met stap 7.  Voor pizzocheri mag het deeg wat dikker blijven, ca. 2 mm. Snij het deeg in slierten van ca. 1 cm breed. Ze hoeven niet langer te zijn dan 10-15 cm. 

Breng een pan met water en wat zout aan de kook.
Doe de aardappelen en de kool in het kokend water en laat dit kort koken tot de aardappelen 'al dente' zijn. 
Voeg de laatste 2 minuten de vers gemaakte pizzoccheri toe. Als je gedroogde pasta gebruikt, voeg deze dan, volgens de gebruiksaanwijzign 5-8 minuten, eerder toe.
Giet af en laat uitlekken. 
Doe 50 g boter in de pan en fruit hierin zacht de gesneden salieblaadjes en knoflook.
Doe een laag pasta met aardappelen en kool in een ovenschotel en verdeel hier de helft van de zachte kaas en van de boter met salie over.
Maak zo ook de 2e laag. 
Strooi de geraspte grana of parmiggiano erover en verdeel er de overgebleven boter over in blokjes.
Bak gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C., totdat de kaas gesmolten is.

Buon appetito.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme