Olijfolie is de brandstof van de Italiaanse keuken. Het is niet alleen een middel om in te braden of om de salade mee aan te maken, het is een smaakmiddel. Wees er daarom niet zuinig mee!
Het Mediterrane dieet, dat staat voor gezond en smaakvol, heeft zijn reputatie niet in de laatste plaats aan het gebruik van goede olijfolie te danken.
Olijfolie bevat in zijn rauwe vorm veel onverzadigde vetzuren en tal van goede stoffen voor lichaam en geest. Er zijn veel gerechten waarbij olijfolie de hoofdrol speelt. Denk aan spaghetti aglio e pepe, orecchiette alla crudaiola of mosselen op z'n Siciliaans.
Kies daarom altijd voor een goede, biologische olijfolie, extra vergine, dus van de eerste persing.
Een goede olijfolie herken je aan zijn smaak. Doe een smaaktest: neem een snee Toscaans brood of ciabatta en druppel er wat olijifolie over. Lekker? Proef je de olijven? Dan heb je de juiste olijfolie te pakken.
En ben je eens in Italië op vakantie en zie je een bordje 'Olio d'oliva' staan langs een landweggetje, schroom dan niet, maar neem een paar litertjes versgeperste olijfolie mee naar huis. Je zult het verschil proeven.
Buon appetito!