Penne con spinaci e gorgonzola (Penne met spinazie en gorgonzola)

Pesto (niet elk gerecht met pesto is 'Italiaans')

Pesto alla Genovese wordt gewaardeerd in heel Italië, maar smaken worden in de Italiaanse keuken waar mogelijk 'puur' genoten. Dat is een van de redenen waarom bijvoorbeeld een bijgerecht of de salade niet bij het hoofdgerecht op hetzelfde bord zal worden geschept; de smaak van de ingrediënten in de salade zou immers die van het het hoofdgerecht kunnen overheersen, en daarmee bederven.
Daarom zal ook  pesto zeker niet zomaar in elke gerecht worden toegevoegd. Het heeft immers een sterke, overheersende smaak en 'verdoezelt' de smaak van de overige ingrediënten.
Gerechten die in de Nederlandse media verschijnen met pesto en het stempel 'Italiaans' krijgen, louter en aleen omdat er pesto in het recept voorkomt, hebben meestal weinig of niets met de Italiaanse keuken te maken. Integendeel.
Pesto alla Genovese hoort bij enkele pastasoorten als trofie of trenette. En soms op een specifieke pizza, of in een minestrone, maar hoe dan ook alleen in gerechten waar de smaak van de pesto tot zijn recht komt en in harmonie is met de overige ingrediënten. 

Hou je van de typische basilicumsmaak van pesto en zou je die willen toepassen in gerechten? Overweeg dan eens de in olijfolie ingemaakt basilicum (conserva di basilico). Die is heerlijk bij tomaten of courgettes, of gerechten waarin basilicum een essentiele smaakmaker is.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme