Lasagne al forno

Cannelloni con spinaci e ricotta (Cannelloni met spinazie en ricotta)

Een klassieke manier om cannelloni te bereiden is die met spinazie en ricotta. Tel voor een lunchgerecht 3 cannelloni per persoon.  Zijn de cannelloni als 1e gerecht (primo piatto) bedoeld in een diner, dan zijn 2 cannelloni per persoon meestal voldoende.

Ingrediënten(voor 4-6 personen: goed voor ca. 12 cannelloni)

  • 600 g spinazie
  • 250 g ricotta
  • 2 eieren
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • peper en zout naar smaak
  • nootmuskaat
  • ½ liter bechamelsaus, gemaakt van
    • ½ l melk
    • 50 gr bloem
    • 50 gr boter
    • 1 blok groentebouillon
  • 12 blaadjes lasagne. Zie dit recept voor zelf gemaakte pasta.

Bereidingswijze

Voor de bechamelsaus:
Smelt de boter in een pan met dikke bodem (niet bruin laten worden). Neem de pan van het vuur. Roer de bloem met een garde door de boter tot er een homogene pasta ontstaat zonder klontjes. Voeg een kwart van de melk toe en roer tot er absoluut geen klontjes meer zijn. Voeg nu de rest van de melk toe, de bouillontablet en verhit al roerend tot de saus kookt. Laat de saus nog 2-3 minuten koken.

Als je gedroogde lasagnebladen gebruikt:
Breng in een grote pan water aan de kook, voeg er een scheutje olie aan toe en kook de lasagneblaadejs tenminste 5 minuten voor. Kook niet meer dan 4-6 bladen tegelijk, om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Schep de lasagneblaadjes uit de pan en doe ze in koud water. Rangschik ze naast elkaar op een vochtig gemaaktetheedoek. Snij de blaadjes af tot een lengte van 17 cm.

Als je verse pasta maakt:
Bereid het pastadeeg volgens dit recept.
Snij de plakken deeg af op een lengte van circa 17 cm en leg ze op een vochtige doek.

Voor de vulling:
Breng de spinazie aan de kook met wat zout naar smaak met aanhangend water (of als je gewassen spinazie gebruikt, voeg dan een klein bodempje water toe), totdat de groente geslinkt is. 
Doe de spinazie in een vergiet of zeef en laat de groente goed uitlekken. Pers het overtollige water eruit met een pollepel.
Snij de spinazie fijn met twee messen.
Doe de ricotta in een kom en roer er de fijngesneden spinazie door, samen met de eieren en 40 g van de geraspte Parmezaanse kaas. 
Maak op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Vet een rechthoekige ovenschaal lichtjes in en verdeel wat bechamelsaus over de bodem.
Leg een strook van de vulling op een deegblad en rol het blad voorzichtig op. Leg het rolletje in de ovenschaal.
Vul zo de overige deegblaadjes en leg de rolletjes naast elkaar in de ovenschaal.
Verdeel de overgebleven besciamelsaus over de cannelloni en strooi er de Parmezaanse kaas over.

Bak de cannelloini in ongeveer 25 minuten gaar in de oven op 180°C.

Buon appetito.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme