Ribollita is een traditioneel Toscaans gerecht, een soort van dikke groentesoep, bedoeld om restjes groenten en oud brood op te maken. Ribollita betekent 'opnieuw gekookt'.
Tegenwoordig wordt ribollita vaak gemaakt met verse groente, maar restjes groente kun je er natuurlijk ook in verwerken. Voeg die pas toe in de laatse fase, als groente in de ovenschaal wordt gedaan.
Ingrediënten(voor 4 personen)
- 3 wortelen
- 1 stengel bleekselderie
- 1 prei
- 1 ui
- 1 Toscaanse kool of palmkool (ca. 6 bladeren)
- ½ witte kool of spitskool
- 1 grote aardappel
- 3 tenen knoflook
- enkele sneetjes oud wit brood
- 1 blikje witte bonen (cannellini-bonen)
- ½ dl olijfolie
- enkele blaadjes salie
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Verwarm de olie in een ruime (braad- of wok-)pan en laat hierin de teentjes knoflook zacht fruiten. Verwijder de teentjes als ze goudbruin zijn.
Snij de bladeren van de palmkool fijn en voeg ze toe aan de olie. Roerbak de kool een minuutje in de hete olie. Doe er enkele kopjes warm water bij en laat de kool 10 minuten zachtjes stoven.
Maak ondertussen de overige groenten schoon en snij ze in blokjes.
Doe de groenten, behalve de bonen, bij de palmkool, voeg zout toe naar smaak en laat het geheel een uurtje garen op een laag vuurtje. Indien nodig doe er dan af en toe wat warm water bij.
Giet de bonen af en spoel ze schoon onder koud stromend water.
Verwarm een beetje olijfolie in een pannetje en fruit er op een laag vuurtje de salie in.
Voeg nu de bonen toe en laat ze een paar minuten meefruiten.
Leg een laagje groenten in een aardewerken ovenschotel. Verspreid er laagje oud brood over en wissel zo groente en brood af tot het op is.
Verdeel de bonen over de top en strooi er de kaas overheen.
Zet de schaal in de oven en bak de groenten nog een half uur op 160°C. tot de kaas gesmolten is en zich een mooie bruin korstje heeft gevormd.
Tip: is er geen palmkool, dan boerenkool (ca 150 g) een goed alternatief, maar geeft wel een andere smaak.
Buon appetito!