De mooie goudgele bloemen van de mergpompoen, beter bekend als courgette, stelen de show met dit heerlijke gerecht uit Sicilië. Gevuld met een kruidige ricotta en gefrituurd in olijfolie, vormen deze bloemen een bijzonder en smaakvol Mediterraan voor- of lunchgerecht. Bij ons zul je niet gauw courgettes met bloemen in de winkels aantreffen, maar voor de moestuinier, die opeens te veel courgettes ziet gaan groeien, is dit de gelegenheid bij uitstek, om wat anders van de plant te oogsten, dan de vruchten, nl. de bloemen!
Ingrediënten
(voor 4 personen)
- 8-12 courgettebloemen
- 3 eieren
- 50 g bloem
- 4 eetlepels water
- 250 g ricotta
- 1 mespuntje nootmuskaat
- 1 klein bosje bieslook, fijngehakt
- 4 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
- versgemalen peper
- zout
- olijfolie
Bereidingswijze
Klop voor het deegpapje 2 eieren los en doe er al roerend de bloem bij. Voeg het water toe om de gewenste dikte te verkrijgen.
Was de courgettebloemen heel voorzichtig onder stromend water. Let erop eventuele insecten die in de bloemen zitten te verwijderen. Leg ze te drogen op keukenpapier.
Meng in een kommetje de ricotta met het overgebleven, losgeklopte ei en de overige ingrediënten.
Vul de bloemen met een theelepeltje met het ricottamengsel en sluit ze door het topje een draaitje te geven.
Verhit ondertussen zoveel olie in een kleine braadpan dat de gevulde bloemen tenminste half onder kunnen staan.
Haal de gevulde bloemen nu door het deegpapje en frituur ze circa 5 minuten in de hete olie aan alle kanten goudbruin.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze zo heet mogelijk.
Buon appetito.