Insalata di verdure grigliate (Salade van gegrilde groenten)

Insalata di verdure grigliate (Salade van gegrilde groenten)

In de zomer zijn in het zuiden van Italië groentes als aubergines, paprika's en courgettes in overvloed. Deze salade van gegrilde groentes kun je bereiden van verse, of van overgebleven gegrilde groente, zoals gegrilde aubergines, peperonata of courgettes. Heb je verse groenten en naderen ze de houdbaarheidsdatum, gril ze en je kunt ze nog een paar dagen bewaren, om er deze salade van de maken.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 2 middelgrote aubergines
  • 2 courgettes
  • 1 teen knoflook
  • ½ theelepel zeezout
  • sap van ½ ditroen (of 2 eetlepels rode wijnazijn)
  • verse basilicum
  • ½ fijngewreven peperoncino, of wat chilivlokken
  • 1 dl olijfolie

Bereidingswijze

Gebruik je verse, dus nog niet gegrilde groentes, snij dan de aubergines in plakken overdwars, de courgettes in plakken schuin of overlangs. Snij de paprika's in stukken en verwijder de zaadlijsten.
Strijk wat olijfolie over de groente en gril ze tot ze goed gaar zijn op een bakplaat, grilpan of op de barbeque. Leg de gegrile groente op elkaar, zodat ze nog wat nagaren en zacht worden.
Ontdoe de gegrilde paprika's van hun velletje.
Wrijf het zout fijn (in een vijzel) met de geperste of in stukjes gesneden knoflook en meng dit met de olijfolie, het citroensap, de rode peper en de fijngesneden basilicum.
Giet de zo verkregen dressing over de gegrilde groenten en meng voorzichtig.
Laat de smaken een half uurtje op elkaar inwerken. 
Je kunt de salade ook een dag van tevoren bereiden.  Doe dan de basilicum kort voor het serveren erbij.
Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.

Buon appetito!

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme