Carpaccio werd voor het eerst geserveerd in 1963 in Venetië, in Harry's bar, ten tijde van een tentoonstelling van de bekende Italiaanse schilder Carpaccio. Inmiddels is carpaccio een alom bekend gerecht dat je in allerlei variaties op de menu's van de restaurants tegenkomt. Het onderstaande recept is niet het originele gerecht uit Harry's bar, maar wel een van de bekendste, en - vanzelfsprekend - erg lekker. Geschikt als hoofd- en voorgerecht.
Ingrediënten
(voor 4 personen)
- 600 g runderbiefstuk van de haas
- 100 g Parmezaanse kaas of grana Padano
- sap van 1 citroen (ca. 1 dl)
- olijfolie
- zout
- versgemalen zwarte peper
- 50 g rucola
Bereidingswijze
Snij het rundvlees in flinterdunne lapjes.
Meng het citroensap met de olijfolie in de verhouding 1:2. Voeg zout toe naar smaak.
Schaaf de kaas in krullen.
Rangschik het rauwe vlees in één laag op een schaal en verdeel er met een lepel de olie met citroensap over. Strooi er wat versgemalen zwarte peper over.
Strooi de kaas over het vlees en de rucolablaadjes erboven op.
Tips
- Om het snijden van flinterdunne lapjes te vergemakkelijken kun je het vlees in aluminiumfolie verpakken en een tijdje wegleggen in de diepvries.
- In plaats van runderbiefstuk kun je voor dit gerecht ook heel goed bresaola (gedroogd, gezouten rundvlees) gebruiken.
Buon appetito.