Voor de liefhebber van de 'exotische' Mediterrane keuken is het dit recept een aanrader. Polpo, octopus, is geen inkvis, ook al wordt hij bij ons wel vaak zo genoemd. Het vlees van de octopus is wit en zeer smaakvol. Heerlijk als voorgerecht bij een vismaaltijd of als lunch. Het gerecht kan mét of zonder gekookte aardappelen bereid worden. Serveer de salade met een frisse witte wijn.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 800 g tot 1 kg octopus, vers of uit de diepvries
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 tenen knoflook
- verse peterselie
- 2 laurierblaadjes
- oregano
- sap van 1 citroen
- peper en zout
eventueel:
- 400 g gekookte aardappelen
Bereidingswijze
Als je een diepvriesproduct gebruikt, laat deze dan eerst ontdooien.
Spoel de octopus(sen) af onder stromend water.
Breng een bodempje water aan de kook met zout, een teentje knoflook en de laurierblaadjes.
Doe de octopus(sen) in het kokende water, doe de deksel op de pan en tel, vanaf het moment dat het water weer kookt, ca. 1 uur aan kooktijd. (Ik gebruik een snelkookpan, met een minimaal bodempje water en een kooktijd van 30-40 minuten, afhankelijk van de grootte van de polpo en de dikte van de tentakels.)
Een vork moet gemakkelijk in het vlees glijden.
Laat de octopus in het kooknat afkoelen tot hij lauw-warm is.
Bereid ondertussen de marinade:
Meng de olie, het citroensap, de uitgeperste knoflook, de kruiden in een kommetje en voeg peper en zout toe naar smaak.
Ontdoe de octopus(sen) van het vel en de zuignapjes (wat overblijft is blank vlees) en snij ze in blokjes.
Vermeng dit met de marinade en eventueel met de in blokjes gesneden aardappelen.
Serveer (op kamertemperatuur).
Buon appetito.