Vitello tonnato

Coda alla vaccinara (Romeinse ossenstaart)

In de traditionele restaurants in Rome heb je kans Coda alla Vaccinara op het menu te vinden, een schotel van gestoofde runderstaart. 'Alla vaccinara' betekent: 'Op de wijze van de leerlooier'. Zeker weten doe ik het niet, maar misschien dat de leerlooiers in vroeger tijden de rundervellen met de staart er nog aan aangeleverd kregen, die dan vervolgens tot een welkome en smaakvolle maaltijd kon dienen voor het leerlooiersgezin.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 1 kg runderstoofvlees in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm.
  • ½ dl olijfolie
  • 20 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 2 teen knoflook
  • 4 wortels
  • 2 stengels bleekselderie
  • 1 ui
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • zout en peper naar smaak
  • 2 dl witte wijn
  • 400 g tomatenpulp of ingemaakte tomaten

Bereidingswijze

Week het eekhoorntjesbrood 20 minuten in lauwwarm water. 
Snij de wortel, bleekselderie, ui en de knoflook in grove stukken en hak ze fijn in de keukenmachine.
Neem de geweekte paddenstoelen uit het weekwater, spoel ze af onder stromend water, knijp het water eruit en hak ze fijn.
Verhit de olijfolie in een braadpan. Bak het vlees kort in de olie. Haal het vlees uit de pan.
Fruit de groenten samen met de paddenstoelen enkele minuten in de overgebleven olie.
Doe de wijn en de tomaten erbij en maak op smaak met peper en zout.
Leg het vlees in de saus en Laat het zo'n 8 uur op een heel laag pitje stoven, of tenminste tot het vlees zacht en helemaal gaar is. Een slowcooker of een oven op 100° C. zijn hiervoor bij uitstek geschikt.

Buon appetito.

Tip: Gebruik overgebleven saus de volgende dag bij de pasta.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme