Ragù is een tomatenvleessaus voor pasta, vaak Bolognese-saus genoemd, die ook gebruikt wordt in andere pastagerechten, zoals lasagne al forno. Zelden zal men in Italië deze saus met spaghetti eten, maar liever met tagliatelle, een van die pastasoorten die gemakkelijk thuis te maken zijn met een pastamachine.
Wat wij in Nederland Bolognesesaus noemen, heeft weinig te maken met de échte ragù of Bolognesesaus. Zie ook mijn blog-artikel over Spaghetti alla Bolognese.
Het is handig om grotere hoeveelheden ragù te maken (van 1 kg gehakt) en vervolgens in porties in de diepvries te bewaren.
Ingrediënten(voor 4 personen)
- 30 gr boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kleine ui
- ½ stengel bleekselderie
- 1 worteltje
- 20 gr ontbijtspek in blokjes (niet gerookt)
- 250 gr runder- of halfomgehakt
- 2 laurierblaadjes
- ½ glas droge rode wijn
- 400 gr sappige tomaten, ontveld en in stukjes, of 1 blikje tomatenpulp (polpa di pomodoro) of geconserveerde tomaten
- nootmuskaat
- zout en peper
- oregano
Bereidingswijze
Hak de ui, de bleekselderie, het worteltje en de ontbijtspek fijn (in een keukenmachine).
Verhit in een braadpan de boter en de olie, voeg de gehakte groenten en het spek toe en fruit dit mengsel gedurende een paar minuten.
Doe er het gehakt bij en laat het op groot vuur nogmaals enkele minuten bakken tot het gehakt kruimelig is.
Giet de rode wijn erbij en verhit om de wijn te laten verdampen.
Voeg nu de gehakte tomaat toe, het laurierblad en nootmuskaat, zout en peper naar smaak en eventueel een blok groentebouillon.
Laat de saus minimaal een uur op een zeer laag pitje sudderen.
Voeg op het laatste moment de oregano toe.
Buon appetito.