Lasagne al forno

Lasagne al forno ( Lasagne uit de oven)

Lasagne al forno is in Italië een zondagsgerecht omdat het nogal bewerkelijk is. Als je alles zelf maakt breng je inderdaad een aantal uren in de keuken door, maar het resultaat is dan ook de moeite waard. Het gerecht kan goed in de diepvries bewaard worden, voordat het afgebakken wordt.

Ingrediënten(voor 4 personen)

  • 500 gr ragù (tomatenvleesaus, zelfgemaakt volgens dit recept)
  • ½ liter bechamelsaus, gemaakt van
    • ½ l melk
    • 50 gr bloem
    • 50 gr boter
    • 1 blok groentebouillon
  • 150 gr grof geraspte Parmezaanse kaas
  • 250 gr lasagne (ca 15 blaadjes) of zelfgemaakt volgens dit recept

Bereidingswijze

Maak de ragù zoals beschreven in het recept voor Tagliatelle al ragù.

Voor de bechamelsaus:
Smelt de boter in een pan met dikke bodem (niet bruin laten worden). Neem de pan van het vuur. Roer de bloem met een garde door de boter tot er een homogene pasta ontstaat zonder klontjes. Voeg een kwart van de melk toe, roer tot er absoluut geen klontjes meer zijn. Voeg nu de rest van de melk toe, de bouillontablet en verhit al roerend tot de saus kookt. Laat de saus nog 2-3 minuutjes koken.

Breng in een grote pan water aan de kook, voeg er een scheutje olie aan toe en kook de lasagne 2-3 minuten voor. Kook niet meer dan 4-6 bladen tegelijk, om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Schep de lasagneblaadjes uit de pan en rangschik ze naast elkaar op een vochtig gemaakte theedoek.

Vet een rechthoekige ovenschaal lichtjes in.
Begin met een dun laagje bechamelsaus.
Rangschik één laagje (op maat gesneden) lasagneblaadjes naast elkaar op de bechamelsaus. Zorg dat de bladen elkaar niet of nauwelijks overlappen.
Verdeel nu wat bechamelsaus over de lasagne, daarop wat ragù en strooi er wat geraspte Parmezaanse kaas over.
Herhaal deze volgorde (lasagne, bechamelsaus, ragù en geraspte kaas) een aantal keren. Eindig de laatste laag na de ragù met nog wat bechamelsaus en strooi er dan tenslotte de Parmezaanse kaas over.

Bak de lasagne in ongeveer 30 minuten gaar in de oven op 180°C.

Buon appetito.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme