Zuppa valdostana (Koolsoep uit het Aostadal)

Zuppa valdostana (Koolsoep uit het Aostadal)

In de hooggelegen bergdalen van de Italiaanse regio Aosta zijn de winters lang en koud. Een warme, voedzame soep gemaakt van kool, brood en kaas, die langzaam in de oven wordt gestoofd, is dan een waar genoegen om te eten. Een heerlijke, winterse maaltijdsoep, geschikt als stevig voorgerecht of hoofdgerecht.

Ingrediënten(voor 4 personen)

  • 1 savooiekool of groene kool
  • 500 gr oud brood
  • 50 gr speck of spekblokjes
  • enkele takjes majoraan of bonenkruid
  • 30 gr boter
  • 150 gr fontina in plakjes
  • 80 gr boter
  • 1 l runder- of groentebouillon
  • zout en peper

Bereidingswijze

Was de kool, snij hem in grove stukken en het vlees in blokjes.
Kook de kool 5 minuutjes samen met de speck in de bouillon.
Snij het brood in sneetjes en rooster het in de oven of in een broodrooster.
Bedek de boden van een diepe ovenschaal met sneetjes brood.
Leg hierop een laagje koolblaadjes, strooi er wat fijngehakte kruiden over en daar bovenop wat plakjes kaas en enkele kleine klontjes boter.
Herhaal dit tot de ingrediënten op zijn, waarbij de kaas en de boter de laatste laag vormen.
Giet er dan de bouillon over en laat de soep een uur in de oven op 160° C. stoven.

Buon appetito.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme