De capricciosa is één van die overbekende pizza's, die in elke pizzeria op het menu staan. Capriccioso betekent 'grillig' en komt van capriccio, bokkensprong. De pizza is vrij rijk aan ingrediënten, die nogal eens kunnen variëren. Standaard bevat deze pizza artisjokken, olijven, champignons en gekookte ham.
Ingrediënten
(voor 1 pizza)
- 1 pizzabodem volgens het basisrecept
- 150 g saus van verse tomaten of passata di pomodoro
- 1 mozzarella (ca. 150 g)
- 50 g artisjokkenhartjes uit blik of 2 verse artisjokken
- 50 g champignons, vers of uit een potje
- 50 g plakjes gekookte ham
- 30 g zwarte olijven zonder pit
- 1-2 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze
Bereid de pizzabodem volgens het basisrecept.
Als je verse artisjokken gebruikt: verwijder de buitenste harde bladeren, snij de toppen en de steel eraf. Breng water aan de kook met zout naar smaak. Kook de artisjokken in ca. 1/2 uur gaar. Giet het kookwater af en laat de artisjokken goed uitlekken in een vergiet.
Snij de artisjokkenhartjes in kleine partjes.
Verdeel de tomatensaus over de pizzabodem. Verdeel er de mozzarella in stukken over, en de overige ingrediënten. Sprenkel er tenslotte de olijfolie over.
Bak de pizza af volgens het basisrecept.
Buon appetito.