Ragù is een tomatenvleessaus voor pasta, vaak Bolognese-saus genoemd, die ook gebruikt wordt in andere pastagerechten, zoals lasagne al forno. Zelden zal de Italiaan deze saus met spaghetti eten, maar liever met tagliatelle, een van die pastasoorten die gemakkelijk thuis te maken zijn met een pastamachine. Het is handig om grotere hoeveelheden ragù te maken en vervolgens in porties in de diepvries te bewaren.
Ingrediënten(voor 4 personen)
- Ragù alla Bolognese volgens dit recept.
- geraspte Parmezaanse kaas
- 400 gr tagliatelle (eventueel zelfgemaakt)
Bereidingswijze
Hak de ui, de bleekselderie, het worteltje en de ontbijtspek fijn (in een keukenmachine).
Verhit in een braadpan de boter en de olie, voeg de gehakte groenten en het spek toe en fruit dit mengsel gedurende een paar minuten.
Doe er het gehakt bij en laat het op groot vuur nogmaals enkele minuten bakken tot het gehakt kruimelig is.
Giet de rode wijn erbij en verhit om de wijn te laten verdampen.
Voeg nu de gehakte tomaat toe, het laurierblad en nootmuskaat, zout en peper naar smaak en eventueel een blok groentebouillon.
Laat de saus minimaal een uur op een zeer laag pitje sudderen.
Voeg op het laatste moment de oregano toe.
Kook de pasta beetgaar en giet ze af. Doe de pasta in een grote schaal en schep er de ragù in het midden over. Serveer onmiddelijk.
Strooi er naar smaak wat geraspte parmezaanse kaas over
Buon appetito.