Een klassieker als bucatini all'amatriciana mag op deze site niet ontbreken. Dit pastagerecht, gemaakt met bucatini (een soort spaghetti, maar hol van binnen), is genoemd naar het kleine plaatsje Amatrice in de regio Lazium in Midden-Italië. In het originele recept wordt de saus gemaakt met wangspek (guanciale) en reuzel, maar olijfolie en buikspek (pancetta) zijn goede vervangers.
Ingrediënten(voor 4 personen)
- 200 g bucatini (of dikke spaghetti)
- 4 eetl olijfolie of 40 g reuzel
- 75 g buikspek (pancetta) of wangspek (guanciale), in blokjes
- 1 rode ui
- 1 eetl fijngehakte, verse rozemarijnblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- ½ dl rode wijn
- 1 gedroogd spaans pepertje (peperoncino)
- 400 g tomatenpulp
- geraspte pecorino Romano of Parmezaanse kaas
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
Verwarm de olie of reuzel in een braad- of wokpan en fruit er de spekblokjes in met de fijngehakte ui.
Doe er de rozemarijn, de fijngesneden knoflook en het spaanse pepertje bij en laat deze even meefruiten.
Giet de rode wijn erbij, breng al roerend aan de kook tot de wijn verdampt is.
Voeg nu de tomatenpulp toe en laat alles een kleine 10 minuten, onder regelmatig roeren, zachtjes koken.
Neem het pepertje uit de saus.
Breng ondertussen water aan de kook met grof zout.
Doe de bucatini in het kokende water. Raadpleeg de kooktijd van de pasta en tel vanaf het moment dat het water weer kookt.
Giet de pasta af en doe deze in de pan bij de saus.
Serveer met geraspte pecorino of Parmezaanse kaas.
Buon appetito!