Zelf pasta maken

Stap 1: De ingrediënten

Per persoon gebruik je 100 gram meel, 1 ei en een snufje zout

pasta1

Maak op het aanrecht een hoop van het meel. Maak in het midden een kuil. Zorg dat de kuil breed genoeg is om alle eieren er in te kunnen doen. Breek de eieren in de kuil en voeg het zout toe.

Stap 2: Meng de ingrediënten

pasta2

Klop de eieren met een vork los. Neem tijdens het kloppen elke keer een beetje meel van de wand mee. Wees wel voorzichtig want voor dat je het weet maak je de wand kapot. Blijf zolang kloppen totdat het ei en meel mengsel een beetje stroperig wordt.

Stap 3: Kneden

pasta4

Meng de rest van het meel met je handen verder. Kneed het deeg stevig door. Het deeg moet soepel en egaal worden.

Stap 4: Nog meer kneden

pasta5

Kneed het deeg met je handpalm zoals je brooddeeg kneed. Als je er met je duim in drukt en het veert terug dan is het klaar. Meestal duurt dit niet langer dan 10 minuten. Als het deeg te nat blijft voeg je nog wat meel toe. Als het te droog blijft dan besprenkel je het met wat water.

Stap 5: Verdeel het deeg in porties zo groot als een gehaktbal

pasta6

Verdeel het deeg met een mes in kleinere porties en maak daar ballen van. Laat dit onder een theedoek ongeveer 15 minuten rusten.

Stap 6: De pasta machine

pasta7

Maak een van de deegballen plat met de palm van je hand zodanig dat het in de pastamachine past, met de pastamachine op zijn grootste stand (meestal 1). Draai het deeg door de machine terwijl je met je andere hand het deeg opvangt, maar trek er niet aan. Vouw het dubbel en haal het nogmaals door de machine in dezelfde stand. Herhaal dit nog 1-2 keer.

Stap 7: Het deeg steeds dunner maken

pasta8

Draai het deeg alsmaar door de pasta machine, waarbij je elke keer de stand van de machine 1 standje hoger zet. Het deeg zal steeds langer worden. Zorg ervoor dat je het goed opvangt met je andere hand. Een beetje hulp kan hierbij erg handig zijn.

Stap 8: Het snijden van het deeg

pasta9

Als het deeg de gewenste dikte heeft verkregen plaats je het gewenste snij-onderdeel op de pastamachine en draai je nog éénmaal het deeg door de machine.

Stap 9: De pasta laten drogen

pasta99

Hang de pasta meteen na het snijden aan een stok of een ander object (een droogrek voor kleding werkt ook prima). De pasta kan onmiddelijk gebruikt worden maar zal zeker één week goed blijven voor consumptie.