Bigoli all'anatra of bigoli co' l'arna, zoals het heet in het locale dialect, is een pastagerecht uit de Italiaanse provincie Vicenza en in het bijzonder uit het stadje Thiene. Het is een van mijn favorieten onder de pasta's. Bigoli is een dikke spaghetti met vrij ruw oppervlak, waardoor de saus beter wordt vastgehouden en de smaak ten volle tot zijn recht komt. Bigoli zul je niet vinden in de Nederlandse supermark - zelfs in Italië is deze pasta uitsluitend in de regio Veneto te verkrijgen. Wil je dit gerecht toch maken, neem dan bucatini of een Spaghetti nr. 5.
Bigoli zijn overigens ook lekker met saus van wild zwijn.
Ingrediënten(voor 4 personen)
- 1 schoongemaakte jonge eend
- 50 gr boter
- enkele blaadjes verse salie
- 1 stengel bleekselderie
- 1 wortel
- 2 kleine uien
- 2 kruidnagels
- 1 grote teen knoflook
- 1 laurierblad
- enkele takjes peterselie
- 2-3 eetlepels tomatenpuree
- wat geraspte Parmezaanse kaas
- zout en peper
Bereidingswijze
Breng ca. 1½ liter water aan de kook met zout, met daarin de bleekselderie, wortel, een ui, laurier, kruidnagels, peterselie en knoflook.
Doe er, zodra het water kookt, de eend in en breng weer aan de kook. Leg de lever apart. Kook de eend in ongeveer 1 uur gaar.
Neem de eend uit het water en snij hem in stukken. Leg de bouten en het borstvlees apart om als hoofdgerecht te serveren.
Ontdoe de rest van het eendenvlees van het bot en hak het fijn, samen met de nog niet gekookte lever.
Verhit de de boter in een braadpan en bak daarin het eendenvlees met de salie en zout en peper naar smaak.
Voeg de tomatenpuree toe met 1 dl eendenbouillon en laat de saus 10 minuten zachtjes trekken.
Zeef ondertussen de bouillon, breng het aan de kook en kook hierin de bigoli gaar.
Giet de bigoli af als ze beetgaar zijn en meng ze door de saus.
Strooi de geraspte kaas over de paste en serveer onmiddellijk.
Buon appetito.