Linzen brengen geluk en voorspoed. Daarom worden ze op nieuwjaarsdag gegeten. De linzen uit Castelluccio in Umbrië worden beschouwd als de lekkerste van Italië. Deze heerlijke kruidige schotel met verse worst en linzen komt dan ook uit Umbrië, het groene hart van Italië.
Ingrediënten
(voor 4 personen)
- 600 g verse worst
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 takjes rozemarijn
- 1 laurierblaadje
- 500 g tomatenpulp
- 1 eetlepel jeneverbessen
- nootmuskaat
- 1 Spaans pepertje (peperoncino)
- 2 dl rode wijn
- 150 g rode linzen (uit Castelluccio)
- zout en peper naar smaak.
Bereidingswijze
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin de worst 5 minuten bruin op matig vuur. Zorg ervoor dat hij niet aanbrandt.
Haal de worst uit de pan en leg hem opzij.
Bak de fijngehakte ui en knoflook in het overgebleven vet glazig.
Doe er de tomatenpulp, de geplette jeneverbessen, het fijngewreven Spaans pepertje, de rode wijn en de tot een kruidenbundeltje gebonden laurierblaadjes en rozemarijn bij.
Breng het geheel aan de kook. Voeg zout en peper toe naar smaak.
Doe de linzen en de worst erbij, zorg dat alles goed gemengd is en breng aan de kook. Laat dit ca. 40 minuten zachtjes sudderen tot de linzen zacht zijn.
Neem het kruidenbundeltje uit de saus en serveer met brood of polenta.
Buon appetito.