Dit bijzondere gerecht vindt zijn oorsprong in de Italiaanse provincie Mantova. Mostarda is een pikante appelmoes, die als bijgerecht geserveerd wordt bij de vlees- of kaasgerechten. De combinatie van appels, suiker en mosterdzaad, zorgt voor een ongekende smaak. Ook lekker bij de borrel bij een vlees- of kaasplankje. In de Nederlandse keuken is deze appelmosterd heerlijk bij stampotten, zoals die van boerenkool of rauwe andijvie.
Ingrediënten(voor 2 potten van ½ liter)
- 1 kg stevige appels
- 300 g suiker
- sap van 1 citroen
- 2 eetlepels grappa
- 4-6 druppels essentiële olie van mosterdzaad
Bereidingswijze
Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en snij ze in kleine stukjes.
Doe de suiker en het citroensap erbij, meng alles door elkaar en zet dit 24 uur in de koelkast in een afgedekte kom.
Breng de volgende dag de appels met het sap aan de kook en laat het op een laag pitje 20-30 minuten koken tot de appelstukjes zacht zijn. Laat de appels afkoelen.
Druppel de mosterdzaadessence erin of doe er het mosterdzaadpoeder bij en de grappa, en roer dit onder de appels. Pas op, mosterdzaadessence is vluchtig en kan zeer irriterend zijn voor ogen en luchtwegen. Kom er met het hoofd niet dichtbij wanneer u de essence toevoegt.
Breng de appelmosterd over in twee steriele glazen potten en sluit goed af.
Je kunt appelmosterd een paar maanden bewaren.
Buon appetito!