Orecchiette alla crudaiola

Orecchiette con cime di rapa (Schelpjespasta met raapsteeltjes)

Orecchiette con cime di rape is een traditioneel pastagerecht uit de Pugliese keuken, met orecchiette, Italiaanse raapsteeltjes, knoflook,  spaanse peper en ansjovis als extra smaakmaker.  Van de Italiaanse raapstelen gebruik je de bladeren én de bloemknoppen. Je kunt voor het gerecht ook gewone raapsteeltjes gebruiken. Geniet van deze heerlijke, ietwat pikante voorjaarsschotel.

Ingrediënten(voor 4 personen)

  • 400 g orecchiette 
  • 4 eetl olijfolie
  • 600 g Italiaanse raapstelen (met bloemknoppen) of 400 g gewone raapsteeltje
  • 4 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 8 ansjovisfilets
  • 1 klein vers spaans pepertje (peperoncino) fijngehakt of ½ theelepel chilivlokken
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

Breng water met zout aan de kook.
Was de raapsteeltjes. Bij de Italiaanse raapstelen pluk je de bladeren van de stengels en snij je ze samen met de onrijpe bloemen in grove stukken.
Kook de orecchiette beetgaar. Voeg de laatste 3 minuten de Italiaanse raapstelen toe. Als je raapsteeltjes gebruikt, voeg ze dan op het laatste moment toe.
Verwarm ondertussen in een grote pan of wok de olijfolie, en fruit er op een heel laag pitje de ansjovisfiletjes, de knoflook en het spaanse pepertje in totdat de ansjovis is opgelost. De knoflook en pepertjes mogen niet bruin worden. Gebruik eventueel een vlamverdeler.
Giet de pasta met de groente af in een vergiet.
Doe de orecchiette met de raapstelen in de pan met de olie en gesmolten ansjovis. 
Zet het vuur hoog, roer alles nog een paar minuten goed door en serveer dan onmiddelijk.

Buon appetito!

Tip: Vaak wordt over deze pasta wat paneermeel of verkruimeld brood gestrooid, dat vooraf even is gebruind in een eetlepel olie.

Tip: maak de orecchiette zelf door een deeg te maken van 400 g tarwemeel, wat lauw water en wat zout. Kneed het deeg gedurende 10 minuten en laat het daarna ongeveer een half uurtje rusten. Rol stukjes deeg tot rolletjes met een diameter van ca. 1 - 1½ cm. Snij de rolletjes in plakjes en druk ieder plakje met je vingertop plat in een rondgaande beweging, zodat de randjes een beetje omhoog krullen. Laat de 'oortjes' enkele uren drogen op een plank.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme