Een traditionele kaasfondue uit de Aostavallei met Fontina-kaas die wordt bereid zonder wijn en daarom geschikt is voor kinderen. Het gerecht kan geserveerd worden als voorgerecht of als hoofdgerecht. Overgebleven kaasfondue is ook heerlijk als kaassaus bij rijst of tagliatelle.
Ingrediënten(voor 4 personen)
- 400-500 g Fontina (zonder korst)
- 2½ dl verse volle melk
- 30 g boter
- 4 eierdooiers
- 1 witte truffel of enkele champignons
- zout en versgemalen peper
- geroosterd brood
Bereidingswijze
Snij de Fontina in dunne plakjes en laat deze minstens 4 uur weken ( maar beter nog een hele nacht) in zoveel melk dat de kaas onder staat .
Doe de boter en de kaas met 3 eetlepels melk in een pan en verwarm deze au bain marie, totdat de kaas gesmolten is en geen draden meer trekt. Zorg ervoor dat het water niet gaat koken. Doe, als de kaas gesmolten is, de eierdooiers erbij en zout en peper naar smaak.
Rooster ondertussen de sneetjes brood lichtjes.
In het originele recept wordt de gesmolten kaas verdeeld over voorverwarmde kommetjes of borden, maar een fonduepannetjes met brandertje voldoet natuurlijk ook. Schaaf de truffel of de champignons in flinterdunne plakjes en strooi die over de kaas. Serveer met het geroosterde brood.
Buon appetito!