Olive alla salamoia (Olijven inmaken op zout water)

Olive alla salamoia (Olijven inmaken op zout water)

Verse olijven kun je zelf inmaken op zout water met kruiden. Dat wordt 'alla salamoia' genoemd. Heb je een olijfboompje in de tuin dat vruchten draagt, probeer het dan eens. Of neem verse olijven mee uit een Mediterraan land.

Ingrediënten

Verse onbehandelde groene of zwarte olijven

Voor de salamoia:

  • water
  • zout

en naar smaak:

  • 1 gedroogd rood pepertje (peperoncino) of enkele peperkorrels
  • 1 kruidnagel
  • 1 vers takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • of andere gedroogde kruiden

Bereidingswijze

Doe de olijven in een pot met ruim voldoende water en laat ze zo'n 10 tot 15 dagen weken. Spoel de olijven iedere dag af en ververs het water.

Maak de salamoia door water te verwarmen en het zout erin op te lossen in een verhouding van 100-150 g zout per liter water. Goed af laten koelen. Doe de olijven en kruiden in een glazen pot en vul af met het zoute water. Zorg ervoor dat de ingrediënten goed onder het water staan. Gedroogde kruiden zijn minder geschikt, omdat ze aan de oppervlakte gaan drijven en bederf kunnen veroorzaken

Laat de olijven nog zeker twee weken in de salamoia staan.
Buon appetito.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme