Ciabatta

Ciabatta

De ciabatta is een gewaardeerd, krokant Italiaans brood, meestal wat rechthoekig van vorm, met kenmerkdende groote luchtbellen in het stevige kruim. Deze luchtbellen worden gevormd door "biga", deeg van de dag van tevoren, erin te verwerken. De ciabatta is bij ons goed te verkrijgen, maar leuker is het hem zelf te bakken. HIeronder vind  je een recept waarmee je de ciabatta kunt bereiden in de broodmachine.


Ingredienten

(voor 2 middelgrote broden, zoals op de foto)

Voor de biga

  • 175 g (patent) bloem
  • 140 ml water
  • ½ theelepel instant gist

voor de ciabatta

  • 325 g (patent) bloem
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 ml water
  • ½ theelepel instant gist
  • 1½ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker

Bereidingswijze

Doe de ingrediënten in de pan van de broodmachine en meng het deeg 5 minuten op de basisstand voor deeg.
Zet de machine uit en laat de biga tenminste 12 uur, maar liever een hele nacht rusten.

Voeg het water, de melk en de olijfolie toe aan de biga.
Strooi de bloem erover, en doe de gist aan de ene kant in de pan, en het zout aan de andere kant. In het midden de suiker.
Kies nu weer voor de basisstand voor deeg en laat de broodmachine het programma afwerken.
Stort het deeg voorzichtig op een met bloem bestoven werkvlak en verdeel het deed in tweeën.
Bestuif de deegstukken met bloem en laat ze nog 30 minuten rijzen in een warme omgeving.
Verwarm ondertussen de over voor op 220° C. 
Bak de broden in ongeveer 30 minuten goud- tot donkerebruin.

Buon appetito!

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme