Negroni

Aperol spritz

Spritz, of Spritzer, is een al oud Italiaans aperitief, gemaakt van wijn, een bittere component en water. Het komt oorspronkelijk uit de Veneto, de regio in het Noord-Oosten van Italië, die tegen Oostenrijk aan ligt. De term Spritz komt inderdaad van het Duitse woord spritzen, spruzzare in het Italiaans, of sprenkelen in het Nederlands. Deze term werd aan het begin van de 19e eeuw door soldaten van het leger van het Oostenrijkse keizerrijk gebruikt voor het aanlengen van wijn met bruisend water. Men verdunde op deze manier de plaatselijke Tocaj-wijn om hun dorst te lessen.
Tegenwoordig is Spritz een alom bekend aperitief. De cocktail bestaat uit wel of niet bruisende witte wijn, een bittere component zoals Aperol, Campari, of Select, en voor het water kiest men sterk bruisend water, ook spuitwater genoemd of acqua di Seltz.
In onderstaand recept heb ik gekozen voor de klassieker: Aperol spritz. 

Ingrediënten (per glas)

  • 90 ml prosecco
  • 60 ml Aperol
  • 30 ml sterk bruisend water als Spa Rood, San Pelligrino of spuitwater.
  • 1 schijf sinaasappel
  • ijsklontjes

Bereidingswijze

Doe in een groot wijnglas een schijf sinaasappel en vul het aan met ijsklontjes.
Schenk de ingrediënten in het glas. Even roeren met een staafje of rietje en klaar.

Cin cin!

Tip: Aperol heeft een alcoholpercentage van 11%. Mocht je een ander bittere component willen kiezen voor je Spritz, zoals Campari of Select, hou hier dan rekening mee dat het alcoholpercentage flink kan afwijken van dat van Aperol, en zoek eventueel een passende verhouding voor je aperitief.

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme