Zuccotto

Zuccotto (Toscaans gevuld gebak)

De Zuccotto is een heerlijk traditioneel, Toscaans gebak, dat gaat terug naar de tijd van de Medici in Florence in de 16e eeuw, en wordt toegeschreven aan Bernardo Buontalenti. Het gebak zou geinspireerd zijn op de koepel van de beroemde Dom van Florence. Daarvoor wordt een kom gekleed met plakjes biscuitgebak (pan di spagna) en gevuld met een mengsel van mascarpone, chocolade en/of (geconfijte) vruchtjes. Om tijd te besparen kun je ook kant en klaar biscuitgebak gebruiken of een luchtige cake.

Ingrediënten

    voor het bescuitgebak (springvorm van 20 cm of cakevorm van 1,5 l):
  • 100 g bloem
  • 20 g maizena
  • 120 g suiker
  • 3 eieren
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel heet water
  • zout
  • poedersuiker
    voor de vulling:
  • 500 g mascarpone
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • 75 g pure chocolade in stukjes
  • 50 g amandelen, in kleine stukjes gehakt
  • 100 g fijngehakte gekonfijte vruchtjes, in kleine stukjes gesneden.
  • 1 dl maraschino (of grappa of brandy)
    Voor de versiering:
  • poedersuiker
  • pure cacao

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor tot 160 à 180° C. 
Beboter de bakvorm en bestuif deze met poedersuiker.
Breek de hele eieren in een kom. Voek suiker, vanillesuiker, een eetlepel heet water en een snufje zout toe en klop met een mixer net zolang tot er een dikke massa ontstaat die slechts heel langzaam gelijk vloeit. 
Meng de bloem met de maizena en zeef deze bij de eiermassa. 
Schep alles voorzichtig door elkaar en vul de bakvorm ermee. 
Bak in 40 tot 50 minuten gaar. Het gebak voelt dan veerkrachtig aan in het midden en laat geen indruk achter van de vinger.
Laat het gebak afkoelen op een taartrooster.

Bekleed een kom van ca. 1 l inhoud met plasticfolie.
Snij het biscuitgebak in plakken van 1-1½ cm en bekleed de gehele binnenzijde van de kom ermeek. Zorg ervoor dat de stukken goed aansluiten. Hou ongeveer 1/3 van het gebak apart.
Besprenkel het gebak met de 2/3 van de maraschino met behulp van een keukenkwastje.
Smelt de pure chocolade au bain marie, en roer de gesmolten chocolade en 2 eetl poedersuiker door de helft van de mascarpone.
Doe het chocolademengsel in de kom. Spreid het met behulp van een lepel gelijkmatig uit tegen de binnenzijde.
Meng nu de geconfijte vruchtjes, de amandelen en 2 eetlepels poedersuiker door de overgebleven mascarpone. Schep die in het centrum van de kom.
Dek alles af met de overgebleven plakken biscuitgebak. Sprenkel de overgebleven maraschino erover.
Bedek het geheel met plasticfolie of met een bord en laat het minimaal 2 uur rusten in de koelkast.
Keer voor het opdienen de zuccotto om en bestrooi hem met poedersuiker en cacao. 

Buon appetito!

Gerelateerde recepten

Free Joomla templates by Ltheme