Conserva di pomodoro (Tomaten inmaken)

Om geen beroep te hoeven doen op tomatenpulp of tomatensaus uit blik, kun je tomaten ook heel gemakkelijk zelf inmaken. Heb je beslag weten te leggen, bijvoorbeel tijdens je vakantie in Italië, op een kistje zongerijpte tomaten, of heb je zelf tomaken in je moestuin, dan is dit dé manier om nog vele maanden te kunnen genieten van de heerlijke smaak. Je kunt de tomaten het beste inmaken zonder enige toevoeging van kruiden, specerijen of zout. Dan zijn nog voor ieder gerecht geschikt. 

Ingredienten

voor ca. 2 liter ingemaakte tomaten

  • 3 kg zongerijpte, sappige tomaten, bij voorkeur de San Marzanotomaten.

Bereidingswijze

Spoel de tomaten af met koud water en snij ze in vieren.
Breng ze aan de kook in een grote pan en laat ze 10 tot 20 minuten zachtjes koken (zonder deksel), totdat de velletjes loslaten en het tomatenvlees zacht wordt.
Verwarm ondertussen potten in een grote pan met water, houd ze 10 min aan de kook om ze te steriliseren.
Haal de tomaten door een groentemolen, zodat de velletjes eruit gehaald worden en het tomatenvlees wordt fijngewreven.
Breng de verkregen saus weer aan de kook en laat hem nog vijf minuten, zonder deksel zachtes koken.
Giet de hete saus in de voorverwarmde potten tot aan de rand, sluit de deksel goed en laat ze op ondersteboven afkoelen.

Op deze manier behoud je de smaak van je verse tomaten en kun je deze saus nog in allerlei gerechten gebruiken, van tomatensoep tot ragù. Het kan zijn dat de saus wat dunner is dan je gewend bent. Hou er dan rekening mee dat je de saus wat laat inkoken. 

Buon appetito.