Focaccia genovese (Plat brood uit Genua)

Focaccia is een hartig, krokant, plat brood (ook 'Schiacciata' - platgedrukt - genoemd), bekend in allerlei vormen in heel Italië. Maar de focaccia uit Genua, die het plaatselijk dialekt "fügassa" heet, is de bekendste, en de meest gewaardeerde variant. Focaccia is het enige hartige brood dat ook graag wordt gegeten als alternatief voor het overwegend zoete Italiaanse ontbijt. De echte focaccia Genovese vind je alleen in Ligurië. 


Ingredienten

(voor 4-6 personen)

  • 400 g bloem
  • ¼ l water
  • 15 g verse gist of 6 g droge gist
  • 1/2 theelepel suiker of honing
  • 50 ml olijfolie
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 1 theelepel grof zout
  • eventueel: een tak rozemarijn
  • olijfolie

Bereidingswijze

Los de gist met de suiker of honing op in het lauwwarme water. Zet het op een tochtvrij plekje en wacht 5 minuten. Het mengsel moet een beetje schuimen of borrelen.
Doe de bloem in een deegkom, voeg het water met de gist, 50 ml olijfolie en 1 afgestreken theelepel zout toe en kneed met een mixer met kneedhaken alles goed door elkaar. Wanneer het deeg loslaat van de kom en losjes aan elkaar klontert, neem het dan uit de kom en bewerk het verder met de hand: bestuif het werkvlak met wat bloem en kneed het deeg gedurende 5 tot 8 minuten. Het moet heel luchtig en zacht aanvoelen. Voeg desgewenst enkele druppels water of juist wat bloem toe. Kneed het deeg tenslotte tot een bol, leg het in een licht ingevette kom en laat het op een warme plaats 2 uur rusten en rijzen tot het volume verdubbeld is.
Bestrijk een bakplaat of bakvorm van 20 bij 30 cm met wat olie.
Stort het gerezen deeg in de bakvorm of op de bakplaat en duw het voorzichtig met de vlakke hand in een rechthoekige vorm van 20 bij 30 cm.
Laat het deeg nu nog een half uurtje rusten onder een theedoek.
Verwarm de oven voor tot 220° C.
Bestrijk het deeg met olijfolie.
Maak er met de vingertoppen putjes in en doe desgewenst in ieder putje een toefje rozemarijnblaadjes.
Bestrooi het deeg met het grove zout.
Schuif de bakplaat of bakvorm midden in de voorverwarmde oven en bak het brood in 20 minuten gaar, tot het goudgeel gekleurd is.
Bestrijk het naar believe nogmaals met olijfolie.

Buon appetito!

Meer in deze categorie: Grissini (Broodstengels) »