Het Italiaanse menu

Het Italiaans menu bestaat uit de volgende gangen:

Antipasto

het voorgerecht

Primo piatto

Het eerste gerecht bestaat uit een pastagerecht, zoals spaghetti, tagliatelle, penne, enz. met een saus of "in brodo" (in bouillon), of uit een rijstgerecht (zoals risotto).

Secondo piatto

Het tweede of hoofdgerecht van vlees (rund, varken, schaap) of vis (vis, schelp- en weekdieren), wild of gevogelte, eieren, groenten of kaas.
met een bijgerecht, een contorno, dat bestaat uit een aardappel- of groentegerecht of salade. De contorno wordt doorgaans nĂ  of naast het hoofdgerecht gegeten, niet erbij op hetzelfde bord.

Dolce & dessert

Dessert en gebak, fruit.

De gerechten die op deze site beschreven worden, zijn volgens deze 4 gangen ingedeeld in voorgerechten (antipasto), Pasta- of rijstgerechten (Primi)), hoofdschotels (Secondi) en nagerechten (Dessert). 
In het dagelijkse leven zullen alleen bij speciale gelegenheden en feestdagen alle 4 de gangen op het menu staan. Meestal wordt een Primo en/of pasta bij de lunch gegeten en de secondo met een contorno bij het avondeten.

Laatst aangepast op dinsdag, 25 december 2018 18:07